Terugblik op 2020
We kunnen rustig zeggen dat 2020 een bijzonder jaar was. Opeens waren simpele dingen veel moeilijker en moesten plannen worden gewijzigd. Wij begrijpen natuurlijk als geen ander dat het soms vragen heeft opgeroepen waarom er bepaalde keuzes in beleid of reglementen werden gemaakt. Het leek ons een leuk idee jullie mee te nemen in hoe wij 2020 hebben meegemaakt; als ondernemer, maar ook als persoon.
Terugblik op 2020 vanuit Reusterman
Dennis
Zoals ieder jaar waren we klaar om 2020 te beginnen als ieder ander jaar: de toiletgebouwen waar van top tot teen schoongemaakt, de heggen gesnoeid en het hout opgeruimd, het zwembad was weer schoon, net als de speeltuinen. Alles dus klaar om weer gebruikt te kunnen worden.
Toen eind maart bekend werd dat openbare ruimten, en dus ook toiletten, gesloten moesten blijven begon het bedenken van oplossingen. Na overleg met de veiligheidsregio en de gemeente bleek dat er geen optie was voor het openen van de toiletten. De vraag bleef dus staan; wat nou als mensen in ieder geval hun chemisch toilet kunnen legen? Terugkoppelen met de gemeente; na overleg was dit mogelijk, mits er iemand bij stond, die na iedere storting alles schoonmaakt. Zo gezegd, zo gedaan.
Ook in de periode van april tot eind juni hebben we vaak bij elkaar gezeten en gebeld en gemaild met de gemeente, provincie en boa’s. We hebben in die tijd veel bedacht om het aantal personen in de sanitair gebouwen (enigszins) te kunnen controleren. Denk hierbij aan de hangersystemen in de kleuterschool, passantentellers en nog veel meer.
Het meest frustrerende in deze periode is het steeds opnieuw bedenken van een oplossing, om vervolgens opnieuw te horen dat het niet mogelijk is.
Tot onze verbazing werden vakantieparken eind juni geopend, en dit zonder enige maatregelen! Oké, dat niet helemaal; we moesten er natuurlijk voor zorgen dat er mogelijkheden waren tot ontsmetten, en de 1,5m afstand moest worden gehouden.
Terug naar de tekentafel om te bedenken hoe we dit in konden vullen. Al snel vonden we de ontsmettings-zuiltjes die, als corona voorbij is, gebruikt kunnen worden als zeeppompje. Ook het aantal personen in de kantine en op de receptie moest gereguleerd worden.
Maar dan het moeilijkste: hoe moet het met het zwembad? Opnieuw contact met de veiligheidsregio, de gemeente en de boa’s. Genoeg plannen zijn over de tafel gekomen, maar de strekking was duidelijk: het aantal m² bepaald het aantal personen wat in het bad mocht zitten.
Goed, dan op zoek naar de mogelijkheden: hoeveel mensen maken er gebruik van het zwembad, op welke tijden is het het drukst, hoe houden we rekening met de kinderen? Allemaal vragen die uitgezocht moesten worden.
Na wat onderzoek kwamen we er achter dat er naast onze dagelijkse werkzaamheden geen tijden beschikbaar waren om iedereen een eerlijke kans te bieden gebruik te kunnen maken van het zwembad: er zou altijd wel iemand zijn waar een tijd niet uit komt. Dan blijft er dus altijd een kleine discussie open. Dan maar de conclusie trekken dat we het gewoon niet goed kunnen doen voor iedereen.
Maar hoe dan wel? Onze gedachte werd al snel verlegd naar het in ieder geval tevreden stellen van de kinderen. Tot 18 jaar hoefden kinderen geen afstand te houden, en zo waren er geen reglementen voor het gebruik van het zwembad. Voor mij persoonlijk vond ik het het moeilijkst de zoveelste vraag over het zwemmen te beantwoorden met alle begrip en rust. Ik hoop dat je je voor kan stellen dat het ons ook maar overkwam, en het ook voor ons soms kiezen tussen de minste van twee kwaden was.
Toen er wat meer ruimte kwam aan het einde van het seizoen hebben we kunnen veranderen dat er voor de volwassenen gezwommen kon worden: door iemand van ons bij het bad te laten zitten met een logboek wie er op welke tijd heeft gezwommen hebben we er uit kunnen halen wat er in zat.
Nu ik dit typ, is er een nieuwe totale lockdown ingesteld tot 19 januari. Ik vertrouw er op dat we in april open kunnen, zonder extra maatregelen. Hoe de rest van het seizoen er uit gaat zien is ook voor ons koffiedik kijken.
Wat ik wel kan zeggen is dat ik ontzettend blij ben met het begrip en de bereidheid om mee te werken van onze gasten en dat we er gewoon een mooi en gezellig seizoen van gaan maken in 2021.
Annemarie
2020 was een bijzonder jaar. In januari kwamen er verontrustende berichten uit China. Voor ons de onzekerheid of het virus hier ook zou komen. Een onzekerheid die het hele jaar is gebleven. Het virus kwam naar ons land, maar wat waren de gevolgen? Dat hebben we allemaal kunnen merken. De regelgeving veranderde per week. Moeilijk om mee om te gaan, vooral omdat iedereen het anders beleefd. Ook op de camping was dit te merken: wat voor de ene gast een prima regel is, werkt voor de ander niet. Dit vond ik persoonlijk erg moeilijk, want je wilt gastvrij zijn voor alle gasten.
Als ik terugkijk op het jaar vond ik de verantwoordelijkheid zwaar, maar ik ben ook hoopvol gestemd omdat blijkt dat bij ons de ruimte is om mede door het mooie zomer een prima vakantie te houden. Dit geeft hoop voor 2021. We gaan er een mooi jaar van maken.
Bennie
Van maart tot juni kostte veel energie om te bedenken hoe de steeds veranderende maatregelen konden voldoen. Ook het op de hoogte brengen en houden van de gasten was lastig.
De moeilijkheid zat veelal in het feit dat we gebonden zijn aan drie aparte RIVM-regelingen; de camping, de horeca, en het zwembad.
Terugkijkend denk ik dat we ondanks alle beperkingen toch een gezellig en mooi seizoen hebben gehad.